Postopek za izvoz Direktnih bremenitev v kombinaciji s programom eCheck

Ko odpreš program SIS najprej klikneš na gumb 'Prenos podatkov' in počakaš, da se podatki osvežijo (prenos oz. sinhronizacija podatkov s programom eCheck). Ko se zapre črno okno lahko greš zgoraj bolj na desni strani na ‘Direktne bremenitve’. ‘Datumsko obdobje’ nastaviš na datum v katerem mora biti bremenitev npr. 08.03.2013. Oba datuma (od-do) nastaviš na to obdobje. Nato klikneš na gumb ‘Osveži’ zgoraj levo. To obdobje je vezano na datum valute, ki je bil nastavljen ob vnosu Odloženih plačil v programu eCheck. Če je pri vnosu Odloženih plačil bilo izbrano, da je datum valute osmega v mesecu, potem bo program SIS vrnil vse obroke, ki imajo valuto nastavljeno na osmega v mesecu.

Sedaj se ti v tabeli prikažejo vsi obroki, ki bi morali biti bremenjeni 08.03.2013

Zgoraj izberemo gumb ‘Označi vse’, da vam v tabeli na levi strani pri vseh naredil kljukico, ker izvozijo se samo tisti, ki imajo v tabeli kljukico.

V tabeli lahko preverimo če imajo vsi v seznamu vpisan TRR. Da tiste z vpisanim TRR ločimo od od ostalih, ki TRR-ja nimajo vpisanega, lahko kliknemo na polje TRR in program bo podatke sortiral po polju TRR. Vse ki nimajo vpisanega TRR-ja ali pa ta ni ustrezne dolžine odstranimo iz izbora, tako da v tabeli na levi strani pri vrstici odstranimo kljukico. Postopek ponovimo še za polje IdContract. Sedaj v okvirju 'Pošlji' izberemo opcijo 'Prvo pošiljanje' in kliknemo na gumb 'Osveži'. Program bo prikazal samo direktne bremenitve strank, katerim bomo izvedli prvo bremenitev, se pravi, da so na novo pristopili k plačevanju prek trajnika (zahteva banke oz. SEPA sistema).

Sedaj lahko kliknemo na gumb ‘Izvoz bremenitev XML’. Vsa polja pustite kot so nastavljena, lahko pa nastavite polje ‘Izberi datum za bremenitev’. To polje definira kdaj naj banka naredi odtegljaj. Če ste npr. izbrali, da vašim strankam trgate osmega v mesecu in je na ta dan praznik ali vikend potem morate ta datum nastaviti na prvi delovni dan. Žel druge opcije ni, ker banke tega ne bodo samodejno izvedle odtegljajev na prvi delovni dan. Ko ta datum nastavite lahko kliknete na gumb ‘Izvozi’.

Izberete lokacijo in ime datoteke. Če pri katerem od obrokov kak podatek ni pravilen (predvsem napačno vpisani TRR-ji) bo to med izvozom program javil. Program izpiše osebo z napačnimi podatki z opisom napake.

Podatke kot sta TRR in BIC lahko popravljate prek osnovnega menija. V meniju izberete 'Fizične osebe' in poiščete osebo z napačnimi podatki. Na desni strani zgoraj lahko vpišete oz. popravite TRR ali BIC oz. kak drug podatek.

Če program uporabljate v navezi s programom eCheck, potem obvezno popravite TRR tudi v programu eCheck, saj boste v nasprotnem primeru pri naslednjem izvozu, ponovno morali popravljati TRR pri isti stranki. Sinhronizacija je namreč enosmerna in sicer iz eChecka v program SIS in ne obratno.

Postopek izvoza ponovimo še za stranke, katerim smo že kdaj naredili odtegljaj prek direktne bremenitve. V okvirju 'Pošlji' izberemo opcijo 'Nadaljna pošiljanja' in kliknemo gumb 'Osveži'. Postopek izvoza zaključimo kot pri strankah s prvim pošiljanjem.
Dokumenti