Stornacija ali izdelava dobropisa iz A4 računa

V osnovnem oknu kliknemo na opcijo Račun (slika 1)


Slika 1

Odpre se obrazec z vsemi računi izstavljenimi v tekočem letu (slika 2)


Slika 2

V zgornjem levem delu obrazca, lahko pri opciji 'Organizacija' nastavimo, da nam prikazuje samo A4 račune. Nastavimo lahko datumsko obdobje in izberemo stranko za katero želimo videti račune. V zgornjem meniju kliknemo na gumb 'Osveži'. Izberemo račun, ki ga želimo stornirati. Sedaj v zgornjem meniju kliknemo na gumb 'Kreiraj povezan dokument'. Odpre se nov obrazec (slika 3).


Slika 3

Kliknemo na gumb 'Prikaži celoten nabor'. V seznamu sedaj poiščemo razdelek Račun in pod njim označimo 'Storno'. Sedaj spodaj levo kliknete na gumb 'Kreiraj Storno'.

Program bo iz obstoječega računa naredil njegovo storno različico in ga odprl v novem obrazcu. Kliknemo na gumb 'Potrdi'. Da račun izpišemo, spodaj levo kliknemo na gumb 'Tiskaj'. Odprl se bo predogled v katerem lahko račun shranimo v PDF ali natisnemo.


POMEMBNO: ko naredimo stornacijo ali dobropis A4 računa, moramo ročno zapreti plačila na prvptnem in storno dokumentu. Naredimo primer na računu, ki se glasi na podjetje Slovenc d.o.o. s številko računa 678/2018 Račun še ni bil plačan.

Najprej po zgoraj opisanih navodilih naredimo storno ali dobropis. Predpostavljajmo, da smo naredili dobropis s št. 898/2018
Najprej se postavimo na račun št. 678/2018 in nanj kliknemo z desno tipko miške. Iz izbirnega menija izberemo 'Dodaj plačilo'. Odpre se obrazec za dodajanje plačila (slika 4). Iz seznama plačil izberemo 'Odpis plačila' v polje 'Opomba' pa vpišemo, da se odpis plačila nanaša na izstavljen dobropis št. 898/2018 Vnos zaključimo s klikom na gumb 'Plačaj'.

Postopek ponovimo še na dobropisu (dokument št. 898/2018).


Slika 4

Izdelava dobropisa

Na enak način lahko naredimo tudi Dobropis s to razliko, da v seznamu na sliki 3 označimo vrstico z napisom 'Dobropis'.


Dokumenti